Je vaart nu hier:Geniet zomer 2020 aan boord van de Vriendschap

Geniet zomer 2020 aan boord van de Vriendschap


DoorFrank- Gemaakt op23 juni 2020

Plaatje

In 1904 gleed in ’s Gravenmoer de stevige vrachtklipper Vriendschap van de helling om te beginnen aan een lange loopbaan. Alle crises heeft deze stoere zeiler sindsdien overleefd. En nu is zij klaar om gasten te ontvangen als zeilend passagiersschip of als vakantiehuis.

 

De Vriendschap ligt klaar voor vertrek in de haven van Enkhuizen aan de voet van de Drommedaris en op loopafstand van de historische binnenstad met veel winkels en leuke terrasjes...

APlaatjean boord zijn er 9 slaaphutten met in totaal 20 bedden, twee douches, twee toiletten en een volledig uitgeruste keuken. Er is 220 V stroom beschikbaar, warm en koud stromend water en centrale verwarming voor de kille dagen. De schipper en zijn maat zijn altijd aan boord en staan de gasten met raad en daad bij.

 

Deze zomer zijn er nog een paar beperkingen van kracht en daarbinnen is het mogelijk om aan boord te verblijven met maximaal 9 personen (of meer indien ze allemaal deel uitmaken van één huishouden). De Vriendschap kan dan gebruikt worden om er mee te zeilen naar een verre horizon of als vakantiehuis op een unieke ligplaats.

 

Het is onvergetelijk aan het roer te staan en te genieten van de wind in je haren, terwijl de witte zeilen de Vriendschap duurzaam naar een volgende haven stuwen. Bij het uitvaren uit de ene leuke haven en bij aankomst in de volgende leuke haven helpt iedereen mee met het zeilen. Tussendoor is het genieten en lekker luieren aan dek in de zon, ver weg van het leven van alledag.

 

SPlaatjeamen met de bemanning en afhankelijk van de wind wordt een route gekozen. Vanuit Enkhuizen gaat een route ‘om de zuid’ naar bijvoorbeeld de VOC stad Hoorn met zijn bruisende binnenstad en naar Volendam, waar je kunt flaneren op de dijk en koffie kan drinken in het beroemde hotel Spaander met zijn uitgebreide kunstcollectie.

 

Een andere route loopt door Friesland via kanalen en meren. Het Friese landschap met koeien in de wei en mooie boerderijen wordt afgewisseld met historische steden en dorpen. Daar kan ook overnacht worden of alleen even gestopt worden voor koffie en boodschappen. In Franeker wacht het wereldberoemde planetarium van Eise Eisenga en in Lemmer het stoomgemaal Wouda. Onderweg even voor anker op een rustig meer en lekker zwemmen hoort er ook bij.

 

Een stoere route en rekening houdend met eb en vloed gaat langs Waddeneilanden zoals Texel of Terschelling, waar ook een hele dag gefietst kan worden om volop te genieten van strand, duinen en bossen. Veel attracties zijn de moeite van het bezoeken waard zoals Ecomare, museum Kaap Skill, museum ’t Behouden Huys of een huifkartocht. De natuur van de Waddenzee kan optimaal beleefd worden door met laagwater een keer droog te vallen en rondom het schip te lopen. Geen andere mensen in de buurt, maar wel volop vogels op zoek naar lekkere hapjes. En misschien nog wel een luierende zeehond in de buurt, die verwonderd kijkt naar dat schip en die mensen in zijn gebied.

 

SPlaatjetel je toch eens voor hoe romantisch het kan zijn: Op een warme zomeravond met koffie in de hand genieten van de zonsondergang. Het IJsselmeer is spiegelglad maar een heel klein zuchtje wind in de topzeilen houdt het schip gaande, het water murmelt langs de zwaarden en het roer.

Langzaam groeit de stilte aan boord. Geluid over water draagt heel ver en het lachen en praten aan boord van de schepen is te horen. Bijna spookachtig komt de haven steeds dichterbij. In het donker en bij maanlicht, bijna op kousenvoeten, meert het schip af in de haven. Iedereen is in de ban van dit sprookje en er wordt alleen met elkaar gefluisterd.

Ver na middernacht wordt er een welverdiende borrel geschonken in de buik van het schip Het goede leven aan boord en deze prachtige avond worden met elkaar besproken en er worden vriendschappen voor het leven gesloten.

 

Stilliggend als vakantiehuis in de thuishaven Enkhuizen zijn er talloze mogelijkheden om elke dag wat anders te beleven. Een bezoek aan het binnen- en het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum geeft een beeld van het leven rond de Zuiderzee voordat de Afsluitdijk werd gesloten. Voor kinderen zijn er dagelijks leuke dingen te doen. Voor de allerkleinsten is Sprookjeswonderland een belevenis om nooit te vergeten.

HPlaatjeet Enkhuizerzand heeft een mooi strand met ondiep water tot ver uit de kust, heerlijk en vooral veilig om te zwemmen. Bij minder weer biedt het overdekte zwembad uitkomst. De Westfriese Omringdijk verbindt de historische steden van Medemblik en Hoorn met Enkhuizen. Tijdens een prachtige fietstocht is er aan de ene kant steeds het weidse uitzicht over de voormalige Zuiderzee en aan de andere kant het oude land met veel historie en tuinbouw. De stoomtram Hoorn-Medemblik is een vrolijke reis terug in de tijd, die kan eindigen in het bakkerijmuseum met de geur van verse koek.

’s Avonds aan dek is het genieten van de schepen die in en uitvaren en de wandelaars rond de haven, terwijl de tonen van de eeuwenoude carillons over de stad worden uitgestrooid.

 

In overleg kunnen wij ook stilliggen in een andere havenplaats.

 

Prijzen juli en augustus

 

Zeilend

Week (zaterdagmiddag tot en vrijdagmiddag) € 3650

Midweek (maandagochtend tot en met vrijdagmiddag) € 2170

Weekend (vrijdagavond tot zondagavond € 1820

 

Vakantiehuisje

Week (zaterdagmiddag tot en vrijdagmiddag) € 2610

Midweek (maandagochtend tot en met vrijdagmiddag) € 1550

Weekend (vrijdagavond tot zondagavond € 1300

 

Vragen en boeken

 

Direct contact opnemen met Stormvogel BV, Hendrik Boland, via 0651-170972 of het contactformulier. Afspraken worden afgehandeld in samenwerking met Naupar.com