Je vaart nu hier:Blogs / blog van Frank / ROTCyp verslag van de Race 2010

ROTCyp verslag van de Race 2010


DoorFrank- Gemaakt op27 oktober 2010

Door de weersomstandigheden kom je soms niet meteen toe aan het bloggen. Toch een verslag van team VolkerWessels op de Zuiderzee.

De plaatjes van deze verrassende tocht die niet naar de overkant ging. En nog meer fotos.

--------------- dinsdag --- woensdag

Dinsdag 19 oktober verzamelde de ploeg van VolkerWessels zich bij de Veerhaven te Rotterdam voor de Race of the Classics. De doelstelling was simpel als eerste in Ipwich Town, Engeland, aan te komen. De randvoorwaarden waren ingevuld: Een voortreffelijke voorbereiding, een varend monument als schip en een uiterst gemotiveerde kapitein. Nadat de concurrentie tijdens de kennismakingsborrel was opgemeten ging het team vol vertrouwen onder de wol.

Woensdag was het zover, wij waren klaar om samen te varen voor de eerste plek. De trossen werden gelost en de schepen stelden zich op voor de showstart. Onder een heerlijk zonnetje paradeerde de Zuiderzee langs de kade en werden wij uitgezwaaid door onze waarde collega's. Nadat het saluutschot ROTCyp 2010 VolkerWesselshad geklonken vaarden wij vervuld van ambitie richting hoek van Holland. Onderweg kregen wij echter verontrustende berichten te horen. De weergoden schotelde ons hagel, windhozen en 3 meter hoge golven voor. De wedstrijdleiding zag zich genoodzaakt om de wedstrijd uit te stellen en zo maakte wij bij Maassluis rechtsomkeert.

Tijdens deze terugtocht maakte team VolkerWessels toch nog een primeur. Als eerste werd het zeil gehesen en lieten wij ons op duurzame wijze voortstuwen. Met dit gegeven voelden wij ons toch de  morele winnaar van de eerste dag en zien wij, ondanks dat Engeland niet meer in het vat zit, de volgende etappe met volle overtuiging tegemoet.

---------------------- donderdag

Het is donderdagochtend 07:00. De eerste geluiden van de dag klinken over het schip. Langzaam aan verschijnen er steeds meer gezichten uit hun hutten. Iedereen heeft zin om vandaag de zeilen op zee te kunnen hijsen. Gisteravond is besloten dat de bestemming Den Helder zal zijn. Eenmaal op zee komt het team er achter dat de zee vrij onstuimig is. Het blijkt dan ook, niet lang na het hijsen van de zeilen, dat het een zware tocht zal zijn voor de onervaren zeilers. De wind is hard, zuiderzee hangtde golven zijn hoog maar het team slaat zich er door heen en weet de haven van Den Helder te bereiken. Vermoeid, opgelucht en voldaan wordt genoten van de zelf klaargemaakte boerenkool. Het team maakt zich gereed om naar het feest te gaan waar de opgedane ervaring van vandaag gedeeld kan worden met de andere teams. De bestemming van morgen is nog onbekend maar het team zal ook deze uitdaging met volle zeilen tegemoet varen.

----------------------- vrijdag

De koers van vandaag is via de Waddenzee naar het IJsselmeer te varen. In tegenstelling tot de woeste golven van de Noordzee zijn de omstandigheden vandaag perfect voor een dag ontspannen zeilen. Tegen de avond komen we bij de afsluitdijk en in de schemering zeilen we richting Medemblik. Samen met de Marie Galante waarop het team van Imtech zich bevindt gaan we hier voor anker om de nacht op het IJsselmeer door te brengen. Er worden ervaringen van beide teams uitgewisseld en we proosten op een goede nachtrust op het kabbelende water. 

------------------Zaterdag

Er gaat niets boven wakker worden met een goed ontbijt midden op het IJsselmeer. Nadat het schip is losgekoppeld van de Maria Galante varen wij met een topsnelheid richting de start van de race over het IJsselmeer. Het vertrouwen is groot omdat het parcours toch ook een soort van thuiswedstrijd is voor de Zuiderzee. De start is snel maar helaas verkeerd het schip in een ongunstige positie met veel " vuile wind" van de andere deelnemers. Gedurende het verloop van de race wakkert de wind aan en begint ons veelgeprezen varend monument toch tekenen van ouderdom te vertonen wat resulteert in het knappen van een van de kluivervallen. Dit is het teken voor de schipper om veiligheid boven het resultaat te verkiezen. De zeilrace is voorbij voor de Zuiderzee en wij koersen richting Lelystad. In de avonduren geeft de schipper zijn complimenten voor de inzet aan het team van VolkerWessels. In de wetenschap dat het niet aan onze werklust heeft gelegen, hebben we een afsluitende borrel tijdens de prijsuitreiking en wordt er al gemijmerd over het podium volgend jaar....

-----------------------zondag

Zoals elke dag begint het team weer vroeg om zich klaar te maken voor de volgende tocht. Alleen heerst er vandaag een andere stemming. Het team realiseert zich namelijk dat vandaag alweer de laatste dag is van de race. Een hele reeks gemengde gevoelens van het evenement overmand het team en er wordt teruggeblikt op de laatste dagen.

Vandaag vertrekt de Zuiderzee richting Amsterdam alwaar de race zal eindigen. Het team vertrekt echter niet alleen. Een aantal van onze sponsoren komt 's ochtends aan om de laatste nautische mijlen van het team bij te wonen. De sponsoren zijn erg benieuwd naar de prestaties en ervaringen van het team en de bemanning.ROTCyp 2010 VolkerWessels 2
Ipswich bleek vanwege het weer helaas niet haalbaar en zelfs Zeebrugge hebben we niet bereikt. Ook wist het team niet hoog in het eindklassement te komen, maar toch was de race een groot succes. Het team heeft elke dag weer met frisse moed de schouders eronder weten te zetten en heeft daarom een schitterende tijd gehad aan boord van de Zuiderzee. Het was een ervaring om nooit te vergeten.

In de kleine week dat het team met elkaar is opgetrokken, is bewezen dat ondanks dat we met veel werkmaatschappijen zijn, we toch één team VolkerWessels zijn.

Graag bedanken we alle sponsoren en iedereen die deze fantastische ervaring mogelijk hebben gemaakt.

Stormvogel

Onder Zeil 21
1602 HZ  ENKHUIZEN
+31(0)228-756711
+31(0)655-195119
eMail:

15 laatste veranderingen

Inhoud syndiceren

Willekeurige foto

Klipperrace Vriendschap 2005 / GroteFoto-A7EJ8UMU.jpg